Bayati khatibi M, Najafi F. Evaluation of suitable places for traditional restaurants in attracting urban tourists (Case study: Tabriz city). Geography and Tourism Planning 2024; 1 (1) : 7
URL:
http://gtp.khu.ac.ir/article-1-39-fa.html
بیاتی خطیبی مریم، نجفی فاطمه. بررسی مکانگزینی بهینه رستورانهای سنتی در جذب گردشگران شهری (مطالعه موردی: شهر تبریز). جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری. 1403; 1 (1)
URL: http://gtp.khu.ac.ir/article-1-39-fa.html
1- استاد ژئومورفولوژی گروه سنجش از دور دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز ، m_bayati@tabrizu.ac.ir
2- دانش آموخته گردشگری ، گروه برنامه ریزی شهری ،دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز
چکیده: (15 مشاهده)
استفاده بهینه از مکانهای مناسب برای توسعه و احیای گردشگری غذایی باید در برنامهریزیهای گردشگری شهری مورد توجه قرار گیرد. با توجه به گردشگرپذیر بودن شهر تبریز، نیاز به مکانیابی رستورانهای سنتی احساس میشود. با عنایت به نبود برخی عوامل، از جمله نزدیک نبودن رستورانهای مرغوب، نزدیک نبودن رستورانها به سایتهای تاریخی، تفریحی، گردشگری، نزدیک نبودن به مراکز خرید، عدم نزدیکی به راهها و شبکه حملونقل عمومی، ضرورت توجه به شناسایی و ارزیابی مکانهای مناسب جهت ایجاد رستورانها در برنامهریزیهای گردشگری شهری وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مکانهای بهینه رستورانهای سنتی در جذب گردشگران به شهر تبریز، در پی پاسخگویی به این سوال است که کدام یک از مکانهای شهری از شرایط بهتری برای احداث رستورانهای سنتی برخوردار هستند. برای نیل به این هدف، از مدلهای کمی، رتبهبندی شاخصها و معیارها و بهرهگیری از نظر کارشناسان و آگاهان محلی استفاده شد و سپس با بهرهگیری از مدلهای پرومته وAHP و SAW، گزینههای مورد نظر رتبهبندی و بهینهترین مکان جهت تاسیس رستوران سنتی مشخص گردید و همچنین محاسبات آماری در نرم افزارهایEXPERT CHOIC EXCEL و و VISUAL PROMETHEE انجام شد. با توجه به معیارهای موردنظر در این پژوهش معیار اقتصادی رتبه اول و معیار همجواری رتبه دوم را به خود اختصاص داد. براساس این معیارها، رستورانهای مورد مطالعه که ۲۱ رستوران سنتی شهر تبریز است، به ترتیب اولویتبندی شدند. براساس تحلیلهای انجام گرفته شده رستوران ائل گلی در تکنیک پرومته و رستوران قرآنی بر اساس تکنیک saw رتبه نخست را به خود اختصاص دادند. نتایج بررسیها همچنین نشان داد که در ارزیابی مکانهای بهینه رستورانهای سنتی شهر تبریز، مهمترین معیاری که رتبه اول را به خود اختصاص داد، مربوط به مکانهای مستعد به احداث با وزن ۰.۱۱۴ (که از زیرمعیارهای اقتصادی بود) و معیار تراکم گردشگران از زیرمعیارهای اجتماعی بود و با وزن ۰.۰۶۳ در رتبه ۸ قرار گرفت. |
|
شمارهی مقاله: 7
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/10/16 | پذیرش: 1403/11/21 | انتشار: 1403/11/21